Vinterklargøring af haven af Grethe Bjerregaard
September til februar er de mindst aktive måneder i haven, men alligevel er der noget at tage sig til. Ikke mindst i september, oktober og marts. Vinterhalvåret kan have betydning for hvor let og godt det kommende have år bliver.
September: Plant stedsegrønne planter
Stedsegrønne planter kan med fordel plantes i september, mens jorden endnu har en rest af varme, der kommer en del nedbør og fordampningen er statistisk lidt mindre end nedbøren, så vanding er sjældent påkrævet. Hvis der er tomme jordstykker i køkkenhaven kan der med fordel sås fx honningurt. Den holder på næringsstofferne i jorden, så de ikke udvaskes, og når de graves ned om foråret nedbrydes de, så der frigives næringsstoffer og planteresterne er med til at forbedre jordstrukturen.
Oktober: Godt tidspunkt til at plante nye træer og buske
Et godt tidspunkt at plante løvfældende træer og buske. Selv om der ikke er så meget at komme efter i kolonihaven om vinteren kan man sagtens vælge buske og træer med flotte efterårsfarver, frugter og smukke træstammer og grene. Tal med medarbejderne i planteskolen/plantehandlen og hvilke, der egner sig.
Jorddæk i november:
En leret jord kan med fordel graves dybt så de store klumper slås i stykker i løbet af vinteren. Samtidig kan grønne planterester vendes i, selv om de ikke nedbrydes i løbet af vinteren, men så er der noget for ormene og de andre jordorganismer at tage fat på når foråret kommer.
December: Beskyt sarte planter mod frosten
Barfrost er mange løvbærende og krukkeplanterns værste fjende. Grangrene, halm, visne blade, kompost kan bruges som dækkemateriale til jorden, mens krukkerne trækkes så tæt på en læ givende væg, anbringes under stedsegrønne planter eller graves ned i jorden, så krukkens rand befinder sig i niveau med jordoverfladen. Krukker der står oven på jorden kan pakkes ind i isolende materiale.
Brug bobleplast i drivhuset til at drive kukkeblomster:
Opsætning af bobleplast isolerer, så temperaturen i væksthuset ikke falder så meget som ellers. Drivning af blokke af violer, erantis og krokus kan pottes i potter og anbringes i væksthuset hvor de kommer i blomst flere uger før de ellers ville. Det samme gælder blokke af fx purløg og rabarber.
Februar: Kartoflerne kan forspirres:
For de meget utålmodige er det bedre at lægge kartofler til forspiring i fx æggebakker end at begynde at så urter i vindueskarmen. Jo flere spirer, der udvikles, jo flere stængler, jo flere knolde under planten og jo længere tid går der før knoldene er store. Ved at fjerne nogle af spirerne udvikles færre stængler og knolde men de bliver hurtigere store.
Marts: Gør klar til såning
I stedet for at begynde at så meget tidligt er det bedre at gøre klar til såning og udplantning når vejret er egnet. Kontroller, at der er formeringskasser og -potter til stede. At der er købt formeringsjord og at de gamle potter er rene, dvs. at de er vaskede, så der ikke hænger gammel jord ved. Når jorden er 10 grader C kan de ikke varmekrævende grøntsager og udplantningsplanter sås, derfor er et jordtermometer er en rigtig god og – forholdsvis - billig investering.